piątek, 25 stycznia 2013

Wybór noża


Najlepszym nożem do survivalu jest ten który akurat będziesz miał przy sobie gdy zajdzie potrzeba jego użycia. To niezaprzeczalna i podstawowa prawda. Jednak jeśli potraktujemy survival nieco bardziej rekreacyjnie sytuacja przestaje być tak jasna.
Nóż powinien być poręczny, trwały i  przede wszystkim ostry. Najlepsze są te ze stali wysokowęglowej, nie będę się tępić.
Ostrze powinno spełniać kilka podstawowych funkcji:

1. powinno być w stanie zaostrzyć drewniany pal/kołek,
2. powinno pozwalać łatwo odcinać gałęzie od pnia,
3. powinno pozwalać na rozszczepienie kawałka drewna na listewki.

Jeżeli twój nóż spełnia te warunki, to wystarczy, pozostaje tylko kwestia fajności twojego knifa.

Osobiście przeprowadziłem testy kilku posiadanych ostrzy i muszę powiedzieć, że:
            Scyzoryk Victorinox spełnia wszystkie warunki, ma jedynie problem z rozszczepianiem szczapek.
            Finka spełnia wszystkie warunki ale musi być lepiej zaostrzona we własnym zakresie.
            Noże kuchenne wysokiej klasy spełniają te warunki, są jednak zbyt elastyczne i zdarza się iż pękają.
            Samoróbka z blachy spełnia tylko dwa pierwsze warunki, poza tym jest zbyt miękka i szybko się tępi. Można by ją zahartować może to poprawić jej właściwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz